Дъще, днес е Богоявление, Йордановден. На разни места празника го знаят и като Водици, Кръстовден и Водокръсти.

На 6 януари свършват дванадестетте поганни дни и порядъкът се въстановява. Според поверието в нощта на 5 срещу 6 януари небето се отваря и ако си пожелае нещо праведен човек, то ще се сбъдне.

На този ден Иисус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Тогава небето се отворило и Светият Дух слязъл на земята в образа на гълъб и се разнесъл глас: „Това е моят възлюблен син, в когото е моето благоволение.“ Три пъти влязъл Иисус във водата и три пъти излязъл от нея. Така се очистил от всички земни страсти и и напълно се разкрила божествената му същност.

След сутрешната служба, свещеникът хвърля кръста в ледените води на най-близката река, езеро или море. Хвърлянето на кръста е е много стар обред, който се свързва с животворното начало на водата. Младите мъже се хвърлят в ледените води и който успее да намери кръста – здрав и честит ще бъде през цялата година.

Смята се, че на този ден водата лекува и човек може да измие болест или грях. Ако стане така, че кръстът замръзне, годината ще е здрава и урожайна.

Честити да са имениците!