Традицията да се подаряват подаръци можем да проследим хилядолетия назад, още в зората на човешката цивилизация. Човек е устроен така, че изпитва вътрешна необходимост да общува с другите и да създава социални връзки и приятелства, които скрепява именно със силата на подаръка. Независимо дали е израз на любов, признателност или просто знак на благодарност, да се дават подаръци е красив, универсален акт, дълбоко вкоренен в нашата култура. Това е начин за изразяване на чувства, за заздравяване на социалните връзки помежду ни. Някога замисляли ли сте се кога и как сме започнали да си правим подаръци?


Историята започва с подарък  в стил  пещерен човек.Древните египтяни и римляни също имали традиция да си разменят подаръци. По този начин те отбелязвали настъпването на Новата година, което в тези древни общества е представлявало изключително религиозен акт - честването на нов годишен икъл по волята на боговете.
Най-древните подаръци, достигнали по археологически път до нас, са подаръчни вази, открити в египетските пирамиди. На тях може да се прочете надписа „Честита нова година!“

Древните Египтяни първи празнували рождени дни.Древните египтяни били сред първите цивилизации, които отбелязвали рождени дни и подарявали подаръци. Даровете се принасяли при коронацията на фараона, която всъщност била същинският му рожден ден, защото от този ден нататък той се превръщал в бог и започвал нов живот. При построяването на пирамида на  фараона се подарявали дарове, които да му служат в отвъдния живот - бижута, цветя, зърна, плодове и монети.

Римляните си разменяли жетони за късмет.


По време на римската империя широко се разпространила традицията да се дават жетони за късмет, символ на приятелство и вярност. Това значение на подаръка впрочем се е запазило и до днес. Тази практика продължила през вековете и оказва влияние на цялата западна цивилизация.
Едно от първите писмени сведения за подаръци можем да открием в Новия Завет и по-точно в даровете, които тримата влъхви поднесли при раждането на младенеца Иисус. Когато християнството се разпространило в римската империя, започнали да търсят начини да се премахнат или заменят старите езически обичаи, включително и традицията да се подаряват подаръци. Обаче желанието на хората да запазят този любим обичай било толкова силно, че църквата се принудила да го възприеме и да му придаде християнско обяснение. Така, тримата влъхви поднасят дарове на младенеца Иисус, който от своя страна се явява дар за човечеството, както и символ на дара на изкуплението и вечния живот.
По време на Средновековието, дарове отново били използвани за демонстрация на вярност и лоялност, за скрепяване на политически и религиозни услуги, за получаване подкрепата на някой владетел, както и за демонстрация на вярност по време на война. Подаръци се разменяли и на Нова година, като най-често това била храна, символ на щедрост и сила.


Особено ценен подарък през Средните векове са книгите и ръкописите, които само владетелите, висшите съсловия и важни религиозни фигури можели да си позволят да си подравят. Затова пък често срещани били романтичните подаръци като например любовни песни, които мъжете пишели и посвещавали на своите любими. Дамите пък отвръщали като пришивали кичур от косите си в дрехите на своя избраник. Кой казва, че средните векове  били тъмни?
Знаете ли кой е най-скъпият подарък в историята? В близост до индийския град Агра се издига бял мраморен мавзолей, построен от император Шах Джахан (управлявал 1628-1658 г.)за любимата му съпруга Мумтаз Махал.

Да, познахте, става дума за Тадж Махал. За построяването му били нужни около 20 000 майстори. Това като че ли прави този дар безценен.


А кой е най-известният подарък в историята?


След 10-годишна обсада на град Троя, гърците построили огромен дървен кон пред портите на Троя и се престорили, че отплават. Троянците решили, че това е знак за капитулация, а краят на тази история ви е известен. Пазете се от данайците, дори когато носят дарове!
В съвременния свят подаряването на подаръци е важна част от живота ни повече от всякога, показва какви хора сме и какво послание искаме да отправим. Подаръците ознаменуват всякакви поводи и тържества и улесняват общуването помежду ни и ни помагат по-лесно да изразим чувствата си.
Защо е необходимо да правим подаръци?
Правени са редица изследвания върху емоциите и чувството на удовлетворение, които се пораждат, когато правим подаръци на хората, които са важни за нас. Ето ви още няколко причини да продължите да подарявате:

  • Прави ни щастливи: Даването на подаръци може да накара човек да се чувства удовлетворен и по-щастлив за себе си, както и радостен за човека, на когото е подарил.
  • Подобрява общото състояние: Изследванията показват, че даването на подаръци може да подобри общото състояние на човека. Ако даването на подарък ви кара да се чувствате по-щастливи, то това неизбежно ще подобри настроението ви.
  • Изграждаме социални връзка: Давайки подарък, вие не само изразявате чувствата си, но и изграждате по-силна връзка с  другия човек. Подаръкът подпомага сближаването между хората. Изграждането на силни социални връзки допринасят за повишаване на социалния статус, както и цялостното усещане за щастие.

Заразително е: когато човек започне да подарява, съответно ще започне и да получава повече, а и хората около него, които го виждат, също ще започнат да подаряват повече. Това донякъде се дължи на освобождаването на ендорфини, което прави щастливи не само тези, които си разменят подаръци, но заразява с хубави емоции и околните, които ги наблюдават.

 Оказва се, че разменянето на подаръци е една от най-древните човешки дейности, която откриваме още в живота на пещерните хора. Естествено първите подаръци били примитивни - красиво оформен камък, зъб от диво животно или кора от дърво, но със сигурност идеята за подаръка е била близка на праисторическия човек. С откриването на сечивата и инструментите, подаръците се усъвършенствали. Хората започнали да пробиват дупки в зъбите на диви животни и да ги превръщат в огърлици. И така, още в зората на човечеството даването на подарък е служело за изразяване на любов, привързаност и благодарност. Удостояването с дарове означавало заемане на по-високо място в общността - в случаите, когато вождът на племето награждавал човек, допринесъл с нещо за племето.